Piața de capital din România se străduiește să supraviețuiască, în condițiile unor rezultate operaționale și financiare în cădere mare față de cele înregistrate anul trecut.
Bursa de Valori București a încheiat trimestrul al treilea al anului cu o cifră de afaceri de 4,03 milioane lei, cu 33% mai mică decât același trimestru din 2011. Iar profitul net a scăzut cu 45%, până la 1,8 milioane lei. Cifrele ne arată cel mai bine cât de mică este principala noastră bursă de valori și trendul pe care se află în prezent.
Profitul operațional al BVB a avut, în trimestrul al treilea, o marjă de 28%, rezultatul din activitatea curentă fiind de 1,15 milioane lei. Și aici asistăm la o scădere semnificativă, în condițiile în care marja din trimestrul al treilea din 2011 a fost de 42%, iar câștigul valoric s-a diminuat cu 54%. Profitul net a fost susținut de rezultatul financiar, de 0,98 milioane lei, respectiv venituri din dobânzi și din diferențele de curs valutar.
În primele nouă luni, BVB a consemnat un profit net de 9,44 miloane lei, scăderea fiind de 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, de 15,8 milioane lei. Cifra de afaceri s-a redus mai puțin, cu doar 17%, până la 13,98 milioane lei, iar rezultatul operațional s-a situat la 4,8 milioane lei, cu 29% mai mic decât cel de anul trecut.
La omul sărac, nici boii nu trag
Spre comparație avem Bursa de la Varșovia (WSE), care a înregistrat, la rândul ei, o scădere a profitului net din trimestrul al treilea de 32%. Chiar și așa însă, câștigul s-a ridicat la 6,2 milioane euro, iar profitul operațional a fost de 7,5 milioane euro, cu doar 8,4% mai mic decât în același trimestru al anului trecut. De asemenea, veniturile WSE au coborât cu 6,3%, până la 15,8 milioane euro, iar marja operațională a fost de 57%.
„Declinul activității de tranzacți-onare pe piața de acțiuni a fost determinat, pe