Galaxia înregistrată sub numele ESO 499-G37 a fost fotografiată de telescopul de pe orbită. Având un nucleu alungit, forma spiralei se poate observa clar în imaginile capturate de Hubble.
Galaxia este vizualizată dintr-o parte, permiţând telescopului să-i surprindă clar forma de spirală. „Braţele" care dau forma galaxiei sunt reprezentate în imagine cu albastru şi pot fi observate învârtindu-se în jurul nucleului. Culoarea este dată de stelele tinere, având temperaturi foarte ridicate, care formează braţele, împreună cu cantităţi mari de gaz şi praf. În aceste zone, noi corpuri cereşti se formează constant, în mod normal, informează sciencedaily.com.
Elementul distinctiv al galaxiei ESO 499-G37 este nucleul alungit, strălucitor. Aici „locuiesc" stelele cu cea mai mare densitate din galaxie. În zona compactă, sferică, se află stere mai reci şi mai bătrâne decât cele din braţele spiralei.
O altă caracteristică a galaxiei spirale, întâlnită şi în altele de acelaşi tip, este prezenţa „barei" care traversează centrul galaxiei. Aceasta canalizează gazul de la braţele spiralei către nucleu şi favorizează formarea stelelor.
Studii recente indică faptul ca ESO 499-G37 are nucelul întins pe o astfel de bară de numai câteva sute de ani-lumină, aproximativ o zecime a dimensiunii tipice pentru o galaxie. Particularitatea poate aduce astronomilor informaţii importante în legătură cu formarea concentrărilor galactice. Aceştia studiază modul în care mecanismul aduce materiale din regiunile exterioare.
Galaxia este situată la graniţa sudică a constelaţiei Hidra. Imaginea a fost creată cu expuneri la lumină normală şi în infraroşu. ESO 499-G37 a fost observată pentru prima dată în anii 1970 de către astronomii de la European Southern Observatory (ESO) şi cei de la Observatorul Uppsala.