Sălajul a devenit unul dintre cei mai importanţi producători de fructe ecologice din ţara noastră. Marea problemă a producătorilor rămâne însă lipsa culturii pentru consumul unor astfel de produse şi preţurile mai mari.
Dacă este pus să aleagă între un măr mare, puternic colorat şi plăcut la aspect şi un fruct ramolit, plin cu pete, dar ecologic, de cele mai multe ori clientul alege mărul atrăgător la aspect şi mai ales la preţ. În lipsa unei culturi a consumului de produse ecologice şi a banilor pentru a le cumpăra, acestea fiind mai scumpe, produsele obţinute ecologic nu au cerere aproape deloc în ţara noastră. Aceasta este principala problemă a producătorilor de fructe şi legume ecologice din ţara noastră. Cu toate acestea, Sălajul a devenit unul dintre cei mai importanţi producători de fructe şi legume eco, bio sau cum vă place să le mai spuneţi, termene care apar pe buzele multora, din ce în ce mai des, fiind la „modă”. Sălajul produce anual o importantă cantitate de mere ecologice, fructe care sunt vândute fie în piaţa de produse tradiţionale, ce are loc în fiecare sâmbătă, fie ajung în alte judeţe, inclusiv în Bucureşti. Unul dintre aceşti producători este inginerul Luka Petru.
Sălajul produce de mult natural, dar nu ştie
Inginerul Luka Petru susţine că în Sălaj sunt obţinute fructe şi legume fără „ajutorul” chimicalelor încă dinainte de 1989, fapt care, de altfel, este cunoscut. În opinia lui Luka Petru, marea problemă a producătorilor de produse ecologice este asigurarea pieţei de desfacere, asta mai ales că fructele obţinute fără îngrăşăminte chimice sunt mai scumpe tocmai pentru că activitatea este una mult mai complicată, producătorul fiind obligat să respecte o serie întreagă de reguli clare, valabile la nivelul Uniunii Europene.
Sălajul a devenit unul dintre cei mai importanţi producători de fructe ecologi