Papa Benedict al XVI-lea a numit sâmbătă şase cardinali romano-catolici din afara Europei, reducând astfel dominaţia grupului de elită de pe vechiului continent care va decide la un anumit moment succesorul Suveranului Pontif, transmite Reuters.
Noii cardinali, cu vârste cuprinse între 53 şi 72 de ani, sunt din SUA, India, Nigeria, Filipine, Liban şi Columbia, iar decizia de a nu alege înalţi prelaţi din Italia sau din Europa pare o încercare de a contracara criticii care cer ca şi ţările în curs de dezvoltare să participe la alegerea noului Suveran Pontif.
La ceremonia solemnă, cunoscută sub numele de ‘consistoriu‘, Sfântul Părinte a declarat că numirile reflectă faptul că ‘Biserica este Biserica tuturor oamenilor‘. ’Ea se adresează unor culturi variate de pe diverse continente … printr-o polifonie de voci diferite, ea cântă un unic cântec armonios către Dumnezeu’, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea.
Noii cardinali sunt: Arhiepiscopul american Archbishop James Michael Harvey, Arhiepiscopul Baselios Cleemis Thottunkal din India, Arhiepiscopul Ruben Salazar Gomez din Bogota (Columbia), Arhiepiscopul Luis Antonio Tagle din Manila (Filipine), Bechara Boutros Rai, Patriarh al Bisericii Maronite din Liban, şi Arhiepiscopul John Olorunfemi Onaiyekan din Abuja (Nigeria).
Toţi cei şase sunt ‘cardinali electori‘, au sub 80 de ani şi prin urmare sunt eligibili pentru a participa la conclavul care îl va alege pe succesorul Papei Benedict al XVI-lea. Acesta le-a înmânat cardinalilor inelele şi tradiţionala ‘biretta’ roşie, reamintindu-le că poartă veşminte roşii deoarece trebuie să fie pregătiţi să-şi apere credinţa ‘chiar cu preţul vieţii’.
Cardinalii sunt cele mai apropiate ajutoare ale papei la Vatican, unde conduc departamente cheie, şi în întreaga lume, unde conduc dioceze care au grijă de cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Romano-Catolice