La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă și Valentina Ursu despre încrederea în instituțiile statului, presă și biserică...
Potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP) realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) şi prezentat în această săptămână, populaţia rămâne preponderent nemulţumită de activitatea conducerii ţării. Marea majoritate a respondenţilor, 75%, consideră că nu are asigurat un nivel de trai decent şi cam tot atâţia moldoveni sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie greşită.
Întrebarea pe care sociologii o pun din şase în şase luni moldovenilor este dacă ţara lor merge în direcţia cea bună sau din contra. Şi cei chestionaţi spun cu consecvenţă că Moldova ar merge în direcţia greşită. Aceeaşi părere o aveau şi când la putere au fost comuniştii care, de 3 ani, sunt în opoziţie. Aşa spun şi acum, când la guvernare se află partidele care pledează pentru o apropiere mai mare de Uniunea Europeană, căci coaliţia lor chiar astfel şi se numeşte, Alianţa pentru Integrare Europeană. x La Coşniţa, o localitate din stânga Nistrului, aflată în zona de securitate, am încercat sa aflu de ce atât de repede se pierde această încredere.
- „Poporul înainte de alegeri e amăgit. La putere acuma ştiţi cine acuma a ajuns? Dolarul şi euro.”
Europa Liberă: Şi cine ar trebui să fie?
- „Ştefan cel Mare, cu spada. Timp de 22 de ani, mai rău şi mai rău noi trăim. Două grădiniţe avem, avem posturi, braţe de muncă nu-s, condiţii pentru un trai decent nu sunt. Nu ne apără nimeni, nici parlamentarii, nici guvernul. Cine ne conduce? Noi cu rusul nu vrem să trăim bine. Cu românul nu vrem. Ce vrem noi?”
Europa Liberă: Ce vor moldovenii?
- „Noi, cu părere de rău, am ales demnitari care au interese personale.”
- „Vedem cu ochii noştri corupţie, interes personal, e