Dezbatere EVZ pe teme economice: ce butoane apăsăm pentru ca România să decoleze spre creştere economică. Ce reforme amână politicienii
Dan Popa, jurnalist Hotnews: Cred că lipseşte şi dimensiunea politică a ofensivei economice, lipşeste competitivatea. De pildă, Cehia a lansat o ofensivă economică, prin canale diplomatice, prin ataşaţi economici ai ambasadelor. Sunt nişte bani în lume pe care trebuie să îi căutăm. Aici intrăm în competiţie cu ţările din jur.
Gabriel Biriş: La noi, am trăit un moment foarte delicat cu un ministru delegat pentru mediul de afaceri, domnul Lucian Isar, care a fost invitat la Romanian Business Leaders, era cam 12-15% din PIB în sală şi a spus celor prezenţi: „Nu ştiu ce reprezentativitate aveţi”. Ce face Cehia acum nu reinventează roata. Turcia face asta deja de 10–15 ani.
Turcia şi-a adus în Guvern oameni foarte bine educaţi „afară”, miniştri pe care îi plăteşte ca în privat şi care au altă înţelegere a pieţelor. Echivalentul secretarului de stat pentru comerţ exterior, când pleacă într-o vizită, o pregăteşte foarte bine. În primul rând, este însoţit de 50 de industriaşi, care la rândul lor, înainte să plece, sunt pregătiţi de aparatul guvernului pentru această vizită: contacte economice, contacte diplomatice.
România are o poziţie bună geo-strategică. Avem Dunăre, Marea Neagră, o infrastructură feroviară bună. Dar cum o exploatăm? Din punct de vedere fiscal aveam nevoie de instrumente care să ne permită să folosim aceste avantaje. De exemplu, legislaţie de holding. Alt exemplu, taxare inversă la importuri. În prezent, dacă vrei să imporţi utilaje din Asia, nu le aduci la Constanţa, ci la Varna.
Bulgarii au fost deştepţi, nu aplică TVA în vamă. Când firma bulgară ţi-o facturează, o facturează fără TVA, pentru că este intracomunitar. Dacă o aduci prin Constanţa, plăteşti TVA de 24%.
Cristian Pârvan: 30% d