Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a informat azi, la Cluj, că investitorii britanici se orientează în ţara noastră către domeniile energie, petrol şi gaze, infrastructură, tehnologie şi industria farmaceutică.
„În Europa avem o competiţie foarte tare pentru investitori, mai ales în condiţiile crizei. România este o piaţă emergentă în cadrul unei pieţe unice europene. Investitorii vor veni dacă ţara va avea stabilitate economică şi politică şi va respecta litera legii, adică să existe un sistem de legi predictibile pe termen lung. Investitorii britanici sunt de calitate şi vin pe o perioadă lungă de timp”, a spus Harris.
El a menţionat că în România există peste 4.000 de companii cu capital britanic, printre cei mai mai angajatori fiind Betfair, care are deja 200 de salariaţi la Cluj, GSK sau Vodafone. „Va fi o negociere dificilă pentru bugetul Uniunii Europene. Poziţia noastră este că, deşi fiecare ţară a tăiat din bugetul naţional, trebuie să menţinem bugetul UE la acelaşi nivel şi pe mai departe, dar acesta să fie folosit mult mai eficient. Ţările din Vest nu au nevoie de fondurile de coeziune, ele trebuie folosite de către membrii mai noi ai UE, nu de către cei mai vechi”, este de părere ambasadorul.
Acesta a avut azi o întrevedere cu conducerea Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, a inaugurat prima instituţie de învăţământ verde din oraş şi a participat la un seminar de afaceri la Facultatea de Business.
Marea Britanie este a şasea economie a lumii, cu un produs intern brut de 19.000 de miliarde de dolari, peste cel al SUA. Aceasta are 2 milioane de companii, iar anul trecut s-au înfiinţat aici 300.000 de firme. Schimburile economice între România şi Marea Britanie s-au cifrat la 2,5 miliarde de euro în 2011, iar investiţiile britanice în ţara noastră se ridică la 4,2 miliarde de euro. Printre cele mai mar