Companiile şi contribuabilii care îşi vor plăti obligaţiile principale restante vor putea scăpa de majorările de întârziere, de penalităţi şi de dobânzile aferente.
Anul trecut, prin OG nr. 30/2011 pentru modificarea legii privind Codul Fiscal a fost instituită o măsură conjuncturală de anulare/ reducere a penalităţilor, prin care s-a urmărit stimularea achitării voluntare de către contribuabil a obligaţiunilor principale şi dobânzilor aferente, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi diminuarea datoriilor bugetare. Astfel, în perioada octombrie - decembrie, datornicii restanţieri la Fisc plăteau doar suma reprezentând principalul impozitelor şi dobânda aferentă, fiind scutiţi 100% de penalităţi.
Ulterior, în perioada ianuarie-iunie 2012, această scutire a fost de doar 50% din penalităţi, dobânda fiind în continuare plătită.
Senatorul USL Sorin Bota, alături de un grup de parlamentari USL, a depus la Senat o iniţiativă legislativă, în baza căreia scutirea se va extinde şi asupra dobânzii aferente datoriei. Dacă proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% în primele trei luni de la termenul de referinţă şi de 50% după şase luni. Termenul de referinţă va fi ultima zi din luna anterioară datei de intrare în vigoare a viitoarei legi.
Beneficiază şi firmele intrate în insolvenţă
„Pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi pentru a stimula încasările bugetare, am eliberat iniţiativa legislativă, care îşi propune anularea sau reducerea creanţelor fiscale accesorii (dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi) aferente, în condiţiile achitării la termenele stabilite de prevederile acestei legi.
Contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante în ultima zi a lunii anterioare intrării în vigoare a viitoarei legi, datorate bugetului de stat, bugetelor de asigu