700 de secole de tradiţie a târgului din Zalău sunt reunite, începând de ieri, într-o inedită expoziţie găzduită de Galeria de Artă „Ioan Sima”.
La Galeria de Artă „Ioan Sima” poate fi vizitată, începând de ieri, expoziţia „O zi de târg la Zalău”, expoziţie ce încearcă să ilustreze, prin obiectele expuse, specificul unei zile de târg din istoria oraşului. Sunt expuse, astfel, obiecte de ceramică, vestimentaţie, uz casnic şi decor interior, existente în colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, dar şi piese aduse în expoziţie de colecţionari particulari sau alte muzee. Este vorba, în primul rând, despre Muzeul din Crasna, care a venit inclusiv cu un ţambal vechi de mai bine de o sută de ani, instrument care asigura, pe vremuri, distracţia ce încheia orice zi de târg. Sunt prezenţi, apoi, cu piese din colecţiile personale, colecţionarii Ioan Achim din Zalău, Ligia Bodea din Iaz, familia Ardai Gyula – ultima familie de olari din Zalău, şi Gaspar Attila, care a venit cu o colecţie de ţitere realizate chiar de el.
Despre toate acestea au vorbit, la vernisajul de ieri, directorul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, şi şeful Galeriei de Artă, Szabo Attila. Cei prezenţi la eveniment au putut afla, astfel, că oraşul Zalău şi-a câştigat dreptul de a organiza târg, iniţial o dată pe an, în secolul al XIV-lea, la dispoziţia regelui Ludovic de Anjou. Lucrurile au evoluat în timp, iar despre modul în care arăta târgul în urmă cu 30 – 40 de ani şi-a amintit, la vernisaj, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, care a spus că cea mai puternică amintire a sa legată de zilele de târg se referă la felul în care se aglomera şi se anima oraşul la astfel de ocazii.
Expoziţia rămâne deschisă până la mijlocul lunii decembrie. Până atunci, Muzeul Judeţean îi aşteaptă pe colecţionari, şi nu numai, să vină la Galeria de Artă cu obiecte reprezentantive din pe