România trece printr-o perioadă frământată, iar acţiunea convergentă a celor trei instituţii ale statului - Parlament, Guvern, Preşedinţie - lipseşte, a declarat sâmbătă fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD.
"Trecem printr-o o perioadă frământată şi pentru noi, şi la nivel internaţional, la nivel european. Uniunea Europeană, precum vedeţi, se zbate cu multe probleme şi nu îşi găseşte noul echilibru. Aşa că sunt pe de o parte efectele de ansamblu ale acestei evoluţii, pe de altă parte sunt problemele noastre interne şi lipsa de coerenţă în structurile statului nostru. Sunt cele trei instituţii de bază - Parlamentul, guvernarea şi preşedintele. Din păcate, s-a rupt firul de câţiva ani de zile în acţiunea convergentă a celor trei instituţii", a declarat fostul preşedinte al României, la Târgul Gaudeamus, unde a participat la lansarea volumului "Exerciţii de libertate" scris de fostul premier Adrian Năstase.
Potrivit lui Ion Iliescu, forţa statului constă tocmai în capacitatea de a face să se armonizeze eforturile şi acţiunile celor trei instituţii, respectiv să existe o convergenţă totală în urmărirea unor strategii naţionale care să unească toate forţele.
"Or, din păcate, noi, în ultimii ani de zile, am asistat la fracturi. Asta ne-a costat şi ne va costa în continuare până vom reuşi să refacem acest echilibru. Nu totdeauna e simplu acest lucru, am cunoscut asemenea situaţii şi în trecut, şi în primii ani - în anii '90", a spus Ion Iliescu.
"A fost un moment de convergenţă benefic societăţii româneşti. Din păcate, nu mai reuşim să facem acest lucru. Lipsesc factorii de coagulare care pot să adune aceste forţe", a mai spus preşedintele de onoare al PSD.
Acesta a reamintit de momentul Snagov (1995), când, dincolo de interesele fireşti ale partidelor, s-a găsit acel "ce" comun din care s-a născut