Şefii de stat şi de guvern europeni au eşuat aseară în încercarea de a găsi un compromis în problema bugetului multianual al UE, nereuşind să surmonteze serioasele divergenţe între ţările contribuitoare şi cele beneficiare.
Cele 27 de state nu au reuşit să convină nici asupra nivelului reducerii bugetului şi nici asupra modului în care această reducere va afecta cheltuielile Uniunii în perioada 2014-2020.
În consecinţă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat că un alt summit va avea loc în ianuarie. "Este posibil un acord la începutul anului 2013. Există un nivel suficient de convergenţă potenţială pentru ca un acord să fie posibil în luna ianuarie", a declarat Van Rompuy la conferinţa de presă finală, cerând totodată statelor membre "să fie capabile să creeze punţi".
Potrivit unei surse diplomatice, Van Rompuy a prezentat două proiecte de buget, în care fondurile pentru politica de coeziune şi pentru Politica Agricolă Comună (PAC) au fost suplimentate faţă de proiectul iniţial, dar acestea nu au convenit nici ţărilor care s-au opus diminuării acestor fonduri (Franţa, Italia, Spania) şi nici celor care susţin ideea reducerii bugetului comunitar (Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Austria şi Finlanda).
Băsescu: Ştim că reducerea va fi de 100 de miliarde de euro
Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la Bruxelles, că acum se ştie cert că reducerea va fi de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru bugetul UE pe 2014-2020.
Băsescu a explicat că, în timp ce pentru unele state esenţial este nivelul de contribuţie, pentru altele este nivelul bugetului pentru coeziune şi PAC, putându-se spune că este vorba despre "aparenta contradicţie între contributorii neţi şi beneficiarii neţi". "Cert este că, deşi în această aparentă contradicţie, s-au făcut foa