Vaccinul impotriva tuberculozei a creat probleme şi la Cluj. Trei bebeluşi vaccinaţi în acest an au prezentat reacţii adverse, iar unul a necesitat tratament.
Procesul a fost suspendat de Ministerul Sănătăţii, după ce în Bucureşti zeci de bebeluşi au fost internaţi cu reacţii adverse post-vaccinare. Specialiştii atrag însă atenţia că lipsa imunizării pentru o perioadă îndelungată poate creşte numărul de îmbolnăviri de tuberculoză.
De la începutul anului peste 4.500 de bebeluşi din judeţul Cluj au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei. Starea lor de sănătate a fost atent monitorizată şi în câteva cazuri au fost constatate reacţii adverse.
"Este un sistem de supraveghere a reacţiilor indezirabile post-vaccinare care se face în baza unui ordin şi se face în mod continuu. Dacă există reacţii adverse acestea se investighează pentru a confirma sau infirma. La Cluj am avut trei suspiciuni de reacţii adverse post-vaccinare, din care una s-a confirmat, formă moderată, celelalte au fost infirmate", a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj.
Specialiştii spun că vaccinul anti tbc se administrează începând cu a patra zi după naştere şi protejează copilul împotriva formelor grave de tuberculoză. Întreruperea imunizării pentru o perioadă îndelungată creşte riscul îmbolnăvirilor.
"Dacă se îmbolnăveşte de tuberculoză, atunci pot să facă forme mai grave de tuberculoză, ca meningita. Dar numai dacă această întrerupere se face pe o perioadă lungă de timp, de la şase luni încolo. Dacă e o săptămână, două, trei, riscul este minim", a menţionat Vasile Mureşan, directorului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" Cluj-Napoca.
Vaccinarea BCG a fost suspendată la nivelul întregii ţări printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. Măsura a fost luată după ce zeci de bebeluşi au ajuns la spital în stare grav