O fracţiune minusculă de carbon explică densitatea ciudat de mică a nucleului de fier al Terrei, conform unei simlări recente pe computer.
Deşi nucleul solid al Pământului conţine doar 0,1 - 0.8% carbon, „mingea de fier" din centrul planetei este totuşi cel mai mare rezervor de carbon din lume, spun autorii studiului, cercetători la University of California şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing.
Folosind simulările pe computer, ei au testat dacă cel mai comun element de pe planetă se regăseşte şi în nucleul solid al Terrei. Aflat la o adâncime impenetrabilă de aproape 3.000 de kilometri sub scoarţa Pământului, nucleul rămâne un mister, scrie „Huffington Post”. Densitatea acestuia a fost calculată prin studii seismice şi de laborator. Rezultatul obţinut este mai mare decât densitatea fierului pur, elementul din care este constituit, conform cercetărilor de până acum.
Nucleul de fier
Chiar dacă elementul principal din compoziţia nucleului este fierul, oamenii de ştiinţă au presupus că trebuie să conţină şi alte „materii prime", mai uşoare, chiar dacă în proporţie foarte mică, cum ar fi oxigenul sau sulful.
„Ştiam densitatea nucleului, şi ştiam că doar fierul şi nichelul nu pot ajunge la cifra măsurată", a spus Qing-Zhu Yin, cercetător în cadrul studiului. „Este necesar un material mai uşor pentru a se obţine această densitate", a adăugat el.
Estimările anterioare cu privire la proporţia în care carbonul este prezent în nucleul Terrei diferă cu mult. În simularea computerizată, carbonul a fost unul dintre elementele uşoare „candidate" care lipseau de pe listele anterioare. Altele includeau siliciul, oxigenul, fosforul, magneziul, hidrogenul sau azotul.
Descoperirea carbonului în compoziţia centrul Pământului poate ajuta la încadrarea exactă în timp a momentului formării nucleului, au explicat cercetătorii. De asemenea, proce