Aproximativ 10.000 de socialişti din toate colţurile Irlandei au protestat, sâmbătă, la Dublin, nemulțumiți de planurile guvernului de a prezenta în decembrie al şaselea buget consecutiv de austeritate, transmite AP.
Protestatarii au umplut marele bulevard O'Connell având pancarte în care lansau acuzaţii la adresa liderilor guvernului şi avertizau că nu vor plăti noi taxe majorate. Câţiva protestatari erau în costume de Moş Crăciun şi acuzau guvernul că fură Crăciunul, notează Agerpres.
Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, ca parte a programului de austeritate început în 2009, pentru a finanţa costisitorul program de salvare a băncilor.
Irlanda a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional din partea UE şi FMI ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.
La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32 la sută din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică.
În septembrie, creditorii internaţionali ai Irlandei au aprobat acordarea unei tranşe de un miliard de euro (1,31 miliarde de dolari) din pachetul de asistenţă financiară solicitat de Dublin, a anunţat Comisia Europeană, adăugând că reformele economice adoptate de autorităţile irlandeze progresează.
O misiune a Comisiei Europene, BCE şi FMI a efectuat în iulie a şaptea evaluare a situaţiei economice a Irlandei pentru a verifica dacă ţara îndeplineşte condiţiile la care s-a angajat în schimbul obţinerii pachetului de asistenţă financiară, în valoare de 85 de miliarde de euro.