Fratele său Mohamad a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar Quasim Essa la o pedeapsă privativă de libertate de 16 ani
Magistraţii instanţei supreme au respins joi ca nefondate recursurile formulate de inculpaţi în cauza privind pe Omar Hayssam ş.a., menţinând dispoziţiile sentinţei penale a Tribunalului Bucureşti şi dispunând condamnarea acestora la pedepse privative de libertate cuprinse între 14 şi 16 ani. Astfel, Omar Hayssam a fost condamnat la 16 ani de închisoare, fratele său Omar Mohamad a primit o condamnare de 14 ani de închisoare, iar Quasim Essa 16 ani de închisoare.
La data de 20 septembrie 2005, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Omar Hayssam, Omar Mohamad şi Quasim Essa pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi folosire de acte false la autoritatea vamală.
"În fapt, s-a reţinut că inculpatul Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat şi inculpaţii Omar Mohamad şi Quasim Essa, având drept scop inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia achiziţionării în sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora în Siria şi Egipt de către societăţi comerciale controlate de către inculpatul Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 1.600.000 de euro", a comunicat ieri DIICOT.
În urmă cu şapte ani, în rechizitoriul remis instanţei, DIICOT nota că gruparea a acţionat în perioada septembrie 2001 - octombrie 2002, fiind bine structurată ierarhic, având drept scop inducerea în eroare a societăţilor Afin Leasing AG Viena, SC Afin România SA şi Volvo Truck Corporation