De 1 decembrie, sibienii dar și turiștii sunt invitați să treacă pragul muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a vedea cum se taie și cum se pregătește porcul, dar și pentru a a cumpăra bucate tradiționale la prețuri accesibile.
În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curățarea și tranșarea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș) care vor putea fi achiziționate la prețuri accesibile.
Dacă alegeți să vă petreceți ziua națională în muzeu, veți putea gusta și din pomana porcului, dar și din cioba sau tochitura de porc pregătite la ceaun.
Superstiții de Ignat
Se spune că pentru a avea noroc tot anul, e bine să vezi sânge in ziua de Ignat. În Ardeal, pe fruntea copiilor se făcea semnul crucii cu sângele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi feriți de boli. În ziua de Ignat munca era interzisă. În zona Teleormanului se credea că femeile care nu ţineau ziua de Ignat, erau pedepsite de o fiinţă lacomă şi rea, numită Inătoarea. Bătrânii cercetau măruntaiele porcului pentru a afla dacă anul ce avea să vină va fi sau nu îmbeșugat.
Ritualul de tăiere cere ca în preajma porcului să nu fie oameni miloşi, pentru că aceştia vor transmite animalului emoția lor, fapt ce îl va face să moară foarte greu, iar carnea lui să nu mai fie bună la gust.
În zona Brașovului, tinerii imitau glasul porcului cu ajutorul surlei, un instrument muzical, asemănător unei trompete cu şase găuri.
Cercetătorii au constatat că ziua de Ignat se suprapune peste ziua zeităţii solare celebrate în antichitate (Shiva la indieni sau Osiris la vechii egipteni), care moare pentru a renaşte. Străbunii daci considerau și ei că porcul este un animal ce poate hrăni soarele.
În calendarul ortodox, în data