Băncile de economisire - creditare în sistem colectiv vor avea un grad de penetrare pe piaţa românească de 10%, în următorii cinci ani, a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedinte Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.
"Băncile pentru locuinţe îşi propun să ajungă la două milioane de contracte, în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă un grad de penetrare de 10%", a spus Cionga, în seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor, la Sinaia.
Efectele crizei determină clienţii bancari să caute alte oportunităţi de creditare, în contextul înăspririi condiţiile de accesare a unui credit.
"Criza financiară actuală reprezintă o fereastră de oportunitate pentru sistemul de economisire creditare în România", a explicat Aurelia Cionga, preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
Băncile pentru locuinţe estimează că vor atinge un nivel al activelor totale de aproximativ 1 miliard de euro în următorii trei ani.
În 2012, circa 490.000 de clienţi vor fi înscrişi în sistem, iar numărul va creşte treptat la 575.000 în 2013, 665.000 în 2014 şi 751.000 în 2015.
Sistemul de economisire-creditare are două atuuri: băncile oferă clienţilor dobânzi fixe pentru toată durata contractului atât pentru economisire, cât şi pentru creditare, iar statul acordă o primă cetăţenilor care economisesc în sistem.
În total, din creditele acordate, 60% sunt credite ipotecare, deşi sistemul oferă şi posibilitatea ca prin intermediul său clientul să opteze atât pentru construcţia unei locuinţe, cât şi pentru reabilitarea clădirilor sau îmbunătăţirea acestora.
Valoarea medie a unui credit cu ipotecă normal este de 234.489 lei la nivelul anului 2011, iar în sistemul economisire-creditare (bauspar) aceasta este de 53.786 lei, iar la creditele făr