O mână de tineri vor deschide în 2013 prima şcoală destinată celor care nu caută distincţii, ci împlinire de sine Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
O şcoală unde prezenţa este opţională, dascălii activează de ani buni în job-urile la care visezi şi tu, iar în locul diplomei de absolvire te alegi cu girul unora dintre cele mai tari companii din domeniu, aşa va arăta Universitatea Alternativă din Bucureşti, care-şi va deschide porţile începând de anul viitor.
În Capitală, conceptul există deja de peste patru ani. Cei 135 de tineri care au testat metoda atipică de învăţare le transmit românilor să se pregătească de o revoluţie în educaţie.
Studenţii, propriii lor stăpâni
Maximilian Dobrescu (21 de ani), student în anul trei la Academia de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti, a descoperit rapid că facultatea, în loc să-l inspire, îi inhiba cele mai originale idei. Soluţia a venit din partea „Comunităţilor de practică Cros”. Un grup iniţiat de tineri răzvrătiţi împotriva sistemului tradiţional de educaţie, care şi-au creat propriul mecanism de învăţare şi l-au răspândit.
„Aici mi s-a arătat că mă pricep la predat, că am stofă de antreprenor şi că sunt ataşat de sport. Puse cap la cap au dus la ideea unui club de fotbal pentru copii pe care- l voi înregistra cât de curând”, spune Maximilian abia stăpânindu-şi entuziasmul.
În Casa Studiului, aşa cum se numeşte clădirea viitoarei universităţi, Maximilian învaţă când vrea şi ce vrea şi tot el hotărăşte dacă a evoluat sau bate pasul pe loc. Tinerii studiază tolăniţi pe canapele comode, cu o mână pe ceaşca de cafea şi cu cealaltă pe tastatura laptopului. Există o „Cameră creativă”, dotată cu o chitară şi un set de tobe sau o alta „de linişte” cu bibliotecă, însă fiecare e liber să stea unde-i place. Studenţii sunt încurajaţi să fie autodidacţi, dar îşi pot alege un îndrumător. Zeci de consilieri şi ment