Profesor universitar - atat de tanar si deja decan - , fost ministru de Externe, autor a nu mai putin de 11 volume de non fictiune (studii, analize, eseuri istorice) Adrian Cioroianu a debutat in beletristica, si nu oricum: ci cu un roman de dragoster!
Cu toate eforturile facute la lansare de catre echipa de prezentatori - majoritar feminina - de a descifra "cheile" romanului (unde, cand, cu cine si, mai ales, de ce?)autorul a fost ferm: fictiunea este suta la suta, totul a fost inventat, imaginat, inclusiv personajul feminin, iar mesajul cartii este cu totul altul decat apare la prima vedere. A si argumentat, cu date din statistici: in secolul nostru femeia este marele perdant, niciodata nu a fost mai singura ca acum si, culmea, este pentru prima data nu doar in istoria speciei umane, dar a tuturor speciilor, cand numarul masculilor il depaseste pe cel al femelelor.Raportul actual este unul care poate avea consecinte dramatice: 49,7% femei, fata de 50,3% barbati!. Acesta a fost argumentul (Voila pourquoy j'aimais...) care a inchis gura amatorilor de can can-uri si le-a cam dezamagit pe Alice Nastase, Cristina Cioran si Andreea Cretulescu, sustinatoarele autorului la festivitatea de lansare de la Romexpo. Ba chiar si pe criticul Alex Stefanescu, adept marturisit al ideii ca barbatii scriu, in general, carti ca sa le cucereasca pe femei. Or, in cazul nostru, era evident ca Adrian Cioroianu n-ar prea mai fi avut nevoie sa scrie ceva, iar demersul sau pare sa nu aibe, totusi, alt scop decat salvarea sexului pe cale de disparitie.
In valmasagul ultimei zile a targului Gaudeamus, momentul lansarii de la standul Editurii Curtea Veche a fost pata de culoare (si de spirit) de care evenimentul avea nevoie. Iar pentru Adrian Cioroianu a fost startul intr-un gen pentru care demonstreaza din plin ca are tot ce trebuie: imaginatie(daca-l credem pe cuvant), spiri