În ciuda restricţiilor europene privind emisiile de carbon, destinate să încetinească încălzirea globală, cererea pentru această sursă veche de energie este mai mare ca niciodată. Cărbunele, cel mai murdar şi mai poluant combustibil fosil, renaşte.
Anul trecut, cărbunele a fost forma de energie cu cea mai mare creştere din lume, după cea regenerabilă, potrivit BBC.
Parametrii care au favorizat ieftinirea cărbunelui
În ultimii ani, consumul de cărbune în Europa, unde guvernele se luptă să diminueze emisiile dioxidului de carbon, a tot crescut, iar asta pentru că se ieftineşte tot mai mult.
Din cauza crizei economice s-a prăbuşit şi cererea industrială pentru energie, spune Paul McConnell, analist la grupul de cercetare energetică Wood Mackenzie. Acest lucru a dus la un surplus de cărbune, motiv pentru care preţul a scăzut.
A existat, de asemenea, şi o cantitate mare de cărbune din Statele Unite, acolo unde descoperirea gazelor de şist a oferit o alternativă energetică şi mai ieftină. Şi cum cărbunele trebuia să ajungă undeva, el a fost exportat în Europa.
În cele din urmă, şi preţul ridicat al gazelor naturale contribuie la transformarea cărbunelui într-o alternativă atractivă. „Toţi parametrii favorizează acest combustibil", a remarcat şi Laszlo Varro, director în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
În plus, decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară în favoarea centralelor pe cărbuni nu poate decât să mărească producţia de cărbune.
Cât de mult va dura această revenire a cărbunelui în topul preferinţelor depinde, într-o oarecare măsură, de redresarea economiei globale şi de capacitatea guvernelor de a pune în aplicare un sistem care să ofere cărbunelui un preţ semnificativ.
Între timp, însă, legislaţia actuală, adoptată în urmă cu mai bine de un deceniu, va limita producţia de cărbune în următorii