Un porc domestic sacrificat într-o gospodărie din localitatea sibiană Hoghilag a fost diagnosticat cu trichineloză la începutul lunii noiembrie, anunţă reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu (DSVSAS). Carnea a fost confiscată şi distrusă.
„Investigaţiile efectuate au stabilit că nu au existat persoane care să fi consumat carne provenită de la animalele diagnosticate cu trichineloză”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu, Ioan Penţea.
Potrivit autorităţilor, cazul de trichibeloză a apărut pentru că „nu s-au efectuat acţiuni de deratizare în gospodăriile în cauză, pentru distrugerea principalilor vectori de transmitere a bolii (şobolani, şoareci)”.
Tot în acest an, în luna februarie, a mai fost diagnosticat cu trichineloză, în urma analizelor, un porc mistreţ.
În acest an au fost examinaţi prin examen trichineloscopic 24.161 de porcine sacrificate în abatoarele autorizate, 1.973 porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, 312 mistreţi şi trei urşi recoltaţi în campaniile de vânătoare.
În judeţul Sibiu, din efectivul total de 37.398 de porcine se estimează că vor fi sacrificaţi în perioada de iarnă, pentru consum familiar, circa 12.000 de porci.
Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici sau vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale