Dezbatere EVZ pe teme economice: ce butoane apăsăm pentru ca România să decoleze spre creştere economică. Ce reforme amână politicienii
Gabriel Biriş, consultant fiscal: Datele de la Institutul Naţional de Statistică, care confirmă o scădere economică de 0,5% în trimestrul trei faţă de T2, nu trebuie să surprindă pe nimeni.
Rezultatul era anticipat de evoluţiile din ultima perioadă, avem un nivel la minim istoric al investiţiilor din economie, avem o inflaţie mult peste ţinta băncii centrale, cursul este oricum susţinut de Banca Naţională şi nu de piaţă.
Toate acestea, cumulate şi cu faptul că Europa în general nu se simte bine, şi aceasta este principala noastră piaţă, corelate şi cu faptul că am avut un an agricol dezastruos, nu aveau cum să ducă la rezultate pozitive.
EVZ: Europa nu se simte bine de 3-4 ani, la noi involuţia s-a accentuat în ultimele luni.
Gabriel Biriş: Faptul că Guvernul a fost preocupat cu alte lucruri se vede ce efect a avut. Fondurile europene sunt blocate. De asemenea, rectificările bugetare. Pentru că vin alegerile, au trebuit majorate nişte salarii. Foarte bine, era normal ca oamenilor să li se reîntregească salariile. Dar cu ce fonduri? S-a luat de la investiţii.
Deşi s-a spun că s-au oprit investiţiile inutile, cum ar fi săli de sport prin nu ştiu ce sate, de fapt s-a tăiat de la Centura Bucureştiului, de la metrou, de la alte lucrări de infrastructură rutieră. În momentul în care opreşti nişte lucrări mari de infrastructură se opresc nişte motoare, forţa de muncă este mai puţin angajată.
De asemenea, foarte important este factorul politic. Toată tevatura din vară a creat un sentiment acut de neîncredere al investitorilor. Investiţii noi în economie au fost spre zero în august şi septembrie
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România – E mai prost decât ne a