Proiectele majore ale judeţului suferă de un blestem. O demonstrează şi situaţia în care a ajuns mega-proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal în 8 oraşe din Maramureş, cifrat la 120 de milioane de Euro. După ce Borşa s-a retras din proiect, acum trebuie refăcută documentaţia, regândit şi reaşezat proiectul. Iar termenul de finalizare bate la uşă.
Pierderi uriaşe. Asta e singura certitudine legată de cel mai important proiect de infrastructură al judeţului, care vizează reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în 8 oraşe din judeţ.
Teoretic, până anul viitor, localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Vişeu de Sus, Cavnic, Baia Sprie, Târgu Lăpuş, Seini, Tăuţii Măgherăuş şi Şomcuta Mare trebuiau ca, până anul viitor să beneficieze de o infrastructură mai bună de apă şi canal. Printr-un proiect de 120 de milioane de Euro, bani proveniţi de la UE şi o cofinanţare locală care urma să fie recuperată şi din costurile apei şi canalului. Imediat după instalarea noii administraţii locale din Borşa, Consiliul Local a decis rezilierea contractului cu Vital, ba chiar i-a evacuat din sediul din Borşa pe reprezentanţii companiei şi au decis să se retragă din proiect. În ciuda tratativelor şi negocierilor, decizia a rămas definitivă.
Borşenii sunt nemulţumiţi de proiect din cauza preţului şi calităţii apei. Acum, vor trebui să achite „nota de plată” a deciziei lor. Dar, separat de acest aspect, lucrurile s-au complicat la nivelul întregului proiect. Trebuie modificate o serie de documentaţii, trebuie refăcute licitaţiile în care erau incluse şi serviciile aferente proiectului în oraşul Borşa, trebuie recuperaţi şi reîmpărţiţi banii. Cum se va face asta? Săptămâna trecută, o delegaţie a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - instituţie care gestionează proiectul şi a Vital S.A. au plecat la Bucureşti pentru a l