Tentatia de avea o casa cat mai ieftina poate costa scump. Cine achizitioneaza pe sub mana, sau dupa cautare pe Google, materiale de constructie de proasta calitate, neconforme cu proiectele de executie si neperformante din punct de vedere tehnic, risca sa se trezeasca intr-o zi cu plafonul sau peretii daramati.
Oamenii s-au aparat dintotdeauna impotriva viciilor de constructie care le pot afecta locuintele. In secolul al-XV-lea, in Anglia, legea stipula ca "daca un dulgher construieste gresit, se va deschide actiune impotriva lui". Inca de pe vremea antichitatii, in Mesopotamia, Codul lui Hammurabi continea legi pentru prevenirea avariilor.
Dar au existat si mai exista diferite modalitati de fentare a acestor legi, care pot avea consecinte negative asupra cladirilor.
Era tehnologiei presupune viteza. In timp, a dezvoltat insa un alt fenomen. Cel al know how-ului. In urma unor experiente personale, fiecare ofera sfaturi, mai mult sau mai putin utile pentru rezolvarea unei probleme foarte exacte. Desi de cele mai multe ori datele difera fundamental, bazandu-se pe similaritate, individul preia o solutie pe care o implementeaza in masura capacitatilor si cunostintelor sale.
"Oamenii sunt convinsi ca stiu ce fac. Au impresia ca daca pentru un X anonim a functionat, nu exista niciun motiv sa nu functioneze si pentru ei. Astfel, economisesc expertiza unui specialist, economisesc in materiale, dar pierd in durabilitate si calitate", sustine Gabriel Curca, antreprenor.
Unele erori sunt irecuperabile
"Riscurile variaza, unele din erori pot fi reparate, insa costurile sunt mult mai mari decat daca ar fi renuntat la treaba de mantuiala de la inceput, insa altele sunt irecuperabile, deoarece se pierde integritatea structurii de rezistenta si intreaga constructie e compromisa", a adaugat Curca. Acesta detine