Serviciul este locul cel mai puţin probabil în care o persoană poate primi un „mulţumesc" sau o dovadă de apreciere din partea şefilor şi a colegilor, potrivit unui sondaj.
Doar un adult din zece spune „mulţumesc" colegilor de muncă în fiecare zi, potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia John Templeton din West Conshohocken, Pennsylvania, o organizaţie non-profit americană. Soţii, prietenii, părinţii şi copiii au şanse de patru ori mai mari să primească gesturi de apreciere, în comparaţie cu un angajat, susţine acelaşi studiu, citat de publicaţia „The Wall Street Journal". Ba chiar şi unui vânzător sau unui poştaş i se spune mai des „mulţumesc".
„Există o modalitate prin care mulţumim angajaţilor: se numeşte salariu", se justifică unii dintre şefii care nu obişnuiesc să-şi încurajeze subalternii. Alţii cred că teama de a nu-şi pierde locul de muncă ar trebui să fie suficientă, mai ales într-un climat economic precum cel de acum, pentru a motiva angajaţii. „Purtându-se aşa, un şef îi atacă subalternului valoarea sa umană. Acel angajat nu rămâne acolo pentru a face ceva, ci pentru că fuge de un rău şi mai mare, cum ar fi lipsa unui venit. Pe acest angajat nu te vei putea baza şi nici nu ai dreptul să o faci, căci nu îi dai nimic, doar îl plăteşti ca să îţi dea voie să îl umileşti", spune psihologul psihoterapeut Lena Rusti.
Amabilitatea, strategie ce măreşte profitul
Cuvintele de laudă influenţează profitul unei companii, însă dacă în bine sau în rău specialiştii în resurse umane au păreri împărţite. Mai mult de jumătate dintre ei sunt de părere că amabilitatea scade cifra de afaceri, relevă un sondaj publicat recent de Society for Human Resource Management (SHRM), cea mai mare asociaţie din lume a specialiştilor în resurse umane. Cum poate influenţa un simplu „mulţumesc" profitul unei companii? Când îi arăţi prea des unui angajat dovezi de apre