Cu excepţia conservelor de legume şi a fructelor proaspete, luna trecută majoritatea produselor alimentare suferit majorări de preţuri. Astfel, ouăle, uleiul şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie 2012, cu 8,27 la sută, 3,47 la sută şi respectiv cu 2,95 la sută, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele statistice arată că făina s-a scumpit cu 1,14 la sută, mălaiul cu 1,18 la sută, carnea de pasăre cu 1,30 la sută, iar telemeaua de oaie cu 1,45 la sută, în timp ce conservele de legume s-au ieftinit cu 5,73 la sută, iar preţul fructelor proaspete a scăzut cu 1,67 la sută.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut în medie, în octombrie cu 0,21 la sută, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la gazele naturale - 2,33 la sută, cărţi, reviste şi ziare - 2,28 la sută, în timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 0,60 la sută. Tarifele serviciilor au înregistrat, per total, o creştere cu 0,87 la sută în octombrie comparativ cu septembrie, serviciile de telefonie şi cele de transport aerian fiind mai scumpe cu 1,29 la sută.
Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,96 la sută în luna octombrie 2012, de la 5,33 la sută în luna septembrie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În octombrie, preţurile au crescut cu 0,29 la sută faţă de septembrie.
În perioada următoare, cei mai mulţi procesatori şi producători au anunţat că scumpirea cărnii de porc este iminentă, ca urmare a scumpirii cerealelor, pe fondul secetei, însă scumpirile vor avea şi caracter speculativ dat fiind faptul că românii nu renunţă la bucatele tradiţionale de sărbători.
Cu excepţia conservelor de legume şi a fructelor proaspete, luna trecută majoritatea produselor alimentare suferit majorări de preţuri. Astfel, ouăle,