Teoretic, din vara anului următor orădenii n-ar mai trebui să fie deranjaţi de duhoarea de la ferma de porci din Ioşia. Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, spune că ferma a fost obligată să închidă ermetic batalul cu dejecţii, nu doar să-l acopere cu paie, astfel încât nicio urmă de miros să nu "evadeze".
Totodată, directoarea consideră că orădenii ar trebui să se mândrească cu oraşul în care locuiesc. Deşi în Oradea e loc de mai bine la capitolul ecologie, Mercea e convinsă că oraşul îşi merită titlul de Capitală Verde a României.
Probleme: apa, fumul şi gunoaiele
- Ce specializare aveţi şi de când lucraţi în cadrul APM Bihor? Ce v-a recomandat pentru ocuparea funcţiei de director executiv?
- Am absolvit Inginerie Economică la Oradea şi am un masterat în Protecţia Mediului. În ianuarie 2010 m-am angajat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, la Biroul Deşeuri, iar înainte am lucrat la Primăria Oradea. Sunt numită temporar ca director, căci domnul Ovidiu Dăescu (n.r. fostul director al APM Bihor) a fost numit tot temporar comisar general la Garda Naţională de Mediu. A fost hotărârea dânsului să ocup această poziţie, căci am colaborat foarte bine şi cunosc problemele instituţiei.
- Ce probleme de mediu are Bihorul?
- Avem problema Electrocentrale, însă APM prea puţin poate face. Noi monitorizăm şi transmitem datele Gărzii de Mediu, instituţie abilitată cu controlul. Iarna trecută am înregistrat depăşiri de poluanţi în aer, însă până când instalaţia va fi schimbată, ce se poate face e să se folosească combustibili de calitate. Probleme au mai fost la Lacul Peţea, care a secat în vară şi unde se pare că problema vine din mediul natural. Apa geotermală este o resursă epuizabilă, care depinde de nivelul precipitaţiilor. O altă problemă e legată de staţiile de transfer care trebuie făcute în judeţ, pen