Restricțiile impuse femeilor de cultul ortodox au generat o serie de controverse de-a lungul timpului. Acestea nu au voie să intre în Altar decât la sfințirea bisericii, iar în timpul menstruației, nu sunt lăsate să intre în lăcașul de cult.
În timp ce unii preoți nu acceptă „derogări” de la aceste interdicții, alte fețe bisericești au o poziție mai flexibilă și le adaptează la vremurile actuale. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să comenteze pe marginea acestor subiecte considerate tabu.
Femeile nu au voie să intre în Altar
Cultul ortodox le permite doar bărbaților să intre în Altar, după botez, în timp ce fetele sunt închinate doar la icoane, lucru care se regăsește limpede în Canonul 44 de la Laodiceea. Această rânduială amintește de faptul că femeia nu poate avea funcții sacerdotale, în timp ce bărbații pot fi hirotonisiți. Există însă două excepții: femeile pot pătrunde în această zonă din biserică doar la sfințirea lăcașului de cult, iar călugărițele- doar pentru a face curățenie și pentru a aprinde lumânări, și numai cu binecuvântarea stareței. Cu toate acestea, în altar există o pictură în care apare și femeia, nu doar bărbatul.
Tradiția spune că Fecioara Maria a fost dusă în altar, la vârsta de trei ani, de arhiereul Zaharia care știa însă de pe atunci că avea să-l nască pe Hristos. Până în secolul al XII-lea, în cel mai păzit loc al lăcașelor de cult nu puteau intra decât fețele bisericești, pentru ca ulterior să le poată fi permis acest lucru și mirenilor, dar numai cu binecuvântarea preotului.
Femeile nu pot intra în biserică dacă sunt la menstruație
Această interdicție apare doar în Vechiul testament, alături de motivație: „femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci”. O altă teorie spune că femeile nu trebuie să intre nici în curtea bisericii, până în ziua a opta a