O sondă spaţială NASA va fi lansată anul viitor şi va înregistra informaţii detaliate despre atmosfera Lunii. Particulele care plutesc în jurul satelitului natural al Pământului pot oferi o nouă explicaţie a strălucirii acestuia, estimează specialiştii.
Sonda spaţială care va orbita Luna, „Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer” (LADEE), va fi lansată în luna august, 2013. Va avea la bord instrumente pentru măsurarea detaliată a mediului lunar, de la suprafaţă până la pulberea în suspensie din atmosferă, informează huffingtonpost.com.
Specialiştii vor determina dacă particulele de praf electrostatice sunt prezente în atmosfera lunară, aceasta fiind una dintre cele mai înrădăcinate întrebări în istoria cercetării spaţiului.
Razele Lunii
Încă din anii ’60, NASA deţinea primele imagini care arătau o strălucire de mică intensitate la orizontul Lunii, care persista şi după apusul Soarelui. Astronomii din misiunile Apollo aflaţi pe orbită au şi văzut razele crepusculare ale Lunii, înainte de răsăritul sau de apusul acesteia.
Una din teoriile care explică acest fenomen este aceea că strălucirea efemeră a Lunii văzută de pe Pământ poate fi cauzată de particulelele suspendate în atmosfera satelitului, care reflectă lumina Soarelui.
LADEE va investiga misterul prafului lunar plutitor. „Proba spaţială deţine instrumentele necesare pentru a obţine răpunsuri la întrebări care persistă din perioada misiunilor Apollo”, a spus Rick Elphic, coordonatorul misiunii NASA, de la „Ames Research Center”, aflat în California. El asigură managementul operaţiunilor şi al construcţiei sondei spaţiale.
Misiunea LADEE va investiga amănunţit atmosfera exotică a Lunii. „Dacă vom survola cu LADEE regiunile unde au fost făcute cercetările modulului Apollo, vom şti imediat dacă particulele sunt prezente sau nu în atmosferă”, a spus cercetătorul,