Evenimentul-vedetă al duminicii literare a fost dezbaterea care a pornit de la volumul: „De ce nu iau românii premiul Nobel" (Editura Polirom) de Alina Mungiu-Pippidi, la care au participat autoarea cărţii, alături de Emil Hurezeanu, Daniel Dăianu, Liviu Voinea, Vasile Ernu şi Daniel Cristea-Enache.
Ultima zi a Târgului Gaudeamus a stat sub semnul aglomeraţiei: mulţi oameni, multe cuvinte tipărite şi spuse, în cărţi şi în discuţii purtate de scriitori cu publicul lor. Evenimentul-vedetă al duminicii literare a fost dezbaterea care a pornit de la volumul: „De ce nu iau românii premiul Nobel" (Editura Polirom) de Alina Mungiu-Pippidi, la care au participat autoarea cărţii, alături de Emil Hurezeanu, Daniel Dăianu, Liviu Voinea, Vasile Ernu şi Daniel Cristea-Enache.
Alina Mungiu-Pippidi a rezistat eroic laudelor pe care i le-au adus, aproape fără să respire, Daniel Dăianu şi Emil Hurezeanu, şi, după ce a mărturisit că nu ea este subiectul dezbaterii, i-a îndemnat pe invitaţi să intre mai abrupt în subiect. Ea a explicat că societatea românească nu este diferită de alte societăţi, doar că România are o problemă atunci când trebuie să scoată în faţă tot ce are mai bun, pentru că nu şi-a creat un sistem bazat pe meritocraţie. „Nu suntem primii, nu suntem nici ultimii, dar trebuie să ne privim în comparaţie cu celelalte naţiuni", a apreciat Emil Hurezeanu, care crede că va fi mai bine atunci când se va fisura plafonul indiferenţei care nu ia în calcul valoarea.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a remarcat, însă, că literatura este pe drumul cel bun, pentru că are valori recunoscute şi confirmate, atât în ţară, în spaţiul public, cât şi în străinătate, prin traduceri. Criticul a evidenţiat şi o problemă de structură morală şi de igienă intelectuală, din ce în ce mai vizibilă în România. „Nu prea se văd oameni care să trăiască în acord cu co