Durerile de stomac repetate pot prevesti apariţia ulcerului. Această afecţiune este strâns legată de dieta de zi cu zi. Iată care sunt alimentele permise, dar şi cele interzise dacă suferiţi de afecţiuni ale stomacului.
Simptomele pacientului cu ulcer gastric sunt reprezentate în primul rând de durerile localizate în partea de sus a abdomenului, în special pe linia de mijloc. Senzaţia dureroasă este de arsură, sfredelire, jenă dureroasă, imprecis localizată. Dacă pacientul mănâncă, durerea se calmează pentru un interval de o oră – o oră şi jumătate, după care reapare, urmând ca apoi să se calmeze de la sine. Mai pot apărea greaţă şi vărsături (alimentare sau amare). Iată ce trebuie să conţină dieta:
Alimente permise
• Carne fără grăsime, de vacă, viţel, pasăre.
• Peşte alb, slab.
• Lactate: lapte dulce simplu sau cu făinoase, brânză proaspătă de vaci, urdă, iar după ameliorarea simptomelor, şi telemea proaspătă.
Ouă fierte moi
• Făinoase: griş, orez, fulgi de ovăz, paste făinoase, pâine, biscuiţi, pişcoturi.
• Dulciuri: budinci de griş sau de orez, prăjituri de casă cu aluat uscat sau aluat fiert (ecler), pandişpan. Zahărul sau mierea sunt permise în cantitate mică, în ceai sau desert.
• Fructe dulci, bine coapte şi fără sâmburi sau coajă: mere, piersici, banane, struguri, prune.
• Legume şi zarzavaturi fragede: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tânără, mazăre verde, salată verde, cartofi (fierţi, copţi sau piure, dar nu prăjiţi).
Alimente interzise
• Carne grasă, sărată, afumată, cârnaţi, supe de carne.
• Peşte gras, sărat, afumat, conserve de peşte.
• Lactate: brânzeturi fermentate, sărate, afumate, lapte bătut, iaurt, kefir.
3 ceaiuri calmante
Salcâmul reduce arsurile
Unul din ceaiurile care ne scapă durerile cauzate de ulcer este obţinut din flori de salcâ