Miniştrii de finanţe din zona euro au avut, sâmbătă o teleconferinţă, şi „au căzut de acord în privinţa unei baze de negocieri cu FMI" asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei, a făcut cunoscut o sursă europeană apropiată negocierilor, citată de AFP.
Teleconferinţa, care nu a fost confirmată oficial de Eurogrup, a durat aproximativ o oră şi jumătate, potrivit sursei amintite. Ea urma să pregătească reuniunea ce va avea loc luni la Bruxelles, consacrată unui acord privind asistenţă financiară pentru Grecia în valoare de cel puţin 31,2 miliarde de euro, notează Agerpres
Înainte de a-şi da acordul, finanţatorii internaţionali ai Atenei (BCE, FMI şi zona euro) trebuie să ajungă la o înţelegere privind mijloacele de a reduce datoria Greciei, pentru ca ţara să poată, la termen, să se refinanţeze pe pieţele financiare.
Miniştrii de finanţe ai celor 17 au căzut de acord sâmbătă să reducă dobânzile pentru împrumuturile bilaterale acordate până în prezent Atenei în cadrul primului program de ajutorare a Greciei, fără să fixeze însă o nouă dobândă.
Ei au mai decis să cedeze Atenei cel puţin o parte din câştigurile realizate de băncile centrale naţionale şi BCE asupra obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.
În cele din urmă, a fost „stabilit" principiul răscumpărării datoriei Greciei. Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) va răscumpăra datoria greacă de pe pieţele secundare, dar rămâne de stabilit în ce procent, a explicat sursa citată.
De asemenea, rămâne de văzut dacă FMI „va fi de acord cu acest mix de măsuri", a adăugat responsabilul european, pentru că, după cum este prevăzut la stadiul actual, nu permite ca datoria Greciei să ajungă la 120 la sută din PIB în 2020, obiectiv faţă de care instituţia de la Washington rămâne foarte ataşată.