Punct și de la capăt: o dezbatere săptămînală moderată de Vasile Botnaru (invitați: Cristina Cojocaru, Ianina Spinei, Mariana Kalughin).
Astăzi vom continua discuţia din emisiunea precedentă despre şansele societăţii moldoveneşti de a obliga clasa politică să-şi probeze dorinţa declarată de a lupta cu corupţia. Războiul împotriva corupţiei, precum ştiţi prea bine, nu este un brand moldovenesc, chiar dacă autorităţile de la Chişinău încearcă în disperare de cauză să convingă Europa că aceasta ar fi cartea lor de vizită şi calul de bătaie. Bătaie de cap, aş zice eu, în stilul sarcastic al colegului nostru Constantin Cheianu.
Brevetul de cei mai feroce luptători împotriva corupţiei l-au obţinut georgienii, acei care l-au sprijinit pe Mihail Saakaşvili. Adversarii săi, georgieni cu acte în regulă, mai cu seamă, după ce au obţinut majoritatea în recentele alegeri parlamentare, contestă performanţa puterii precedente în combaterea corupţiei. Şi declară că, în schimbul zisei corupţii cotidiene sau endemice, care însemna mituirea agentului de circulaţie sau a cadrelor didactice, înfloreşte bine mersi corupţia la vârfuri, unde taxele de loialitate sau veniturile nemeritate arată cu totul altfel. Noua majoritate parlamentară georgiană a iniţiat o comisie de anchetă care va avea sarcina să cerceteze abuzurile comise de partidul ce l-a sprijinit pe preşedintele Saakaşvili. Aşadar, teatrul de război se mută în altă parte.
De ce vă spun toate aceste lucruri? Pentru că abia m-am întors din Georgia, unde am fost într-o vizită de documentare, finanţată de Fundaţia Soros Moldova, împreună cu câţiva experţi şi jurnalişti, ca să ne convingem în teren cum stau lucrurile. Fireşte că cele câteva zile de întrevederi şi discuţii nu sunt suficiente pentru o impresie fără tăgadă, dar pot oferi informaţii concludente pentru cineva care ar vrea să ţină cont de exp