Considerata „brand” al Iasului si unitate nationala de elita, compania Antibiotice are si o fata mai putin cunoscuta. De cativa ani produce ingrasaminte pentru agricultura, iar capacitatea tehnica i-ar permite sa asigure fertilizarea intregii suprafete agricole a tarii.
Pe baza de bacterii Ingrasamintele produse de Antibiotice sunt naturale si intra in categoria biofertilizatorilor. Practic, in compusi se afla cateva bacterii care au rolul de a atrage la radacina plantelor azotul si fosforul din aer si din sol. „Suntem singurii producatori din tara, pentru ca producerea de biofertilizatori implica o ampla zona de cercetare stiintifica. Cercetarea este scumpa si nu si-o permite oricine”, a explicat Ioan Nani, directorul Antibiotice. In prezent, Antibiotice produce intre 150 si 450 de tone de biofertilizatori pe an, dar capacitatea de productie poate asigura livrarea a sute de mii de tone.
Irigatiile sunt necesare Productia mica de biofertilizatori are stransa legatura cu dezvoltarea agriculturii, sustine conducerea companiei iesene. „Solutia se dilueaza in apa si astfel se distribuie pe sol. Problema este ca in Romania sunt putine suprafete irigate. Biofertilizatorii atrag azotul si fosforul, dar pentru a fi eficienti au nevoie de mediu umed, adica de suprafete irigate”, a declarat Ioan Nani. In prezent, Antibiotice produce doi biofertilizatori, Azotofertil si Ecofertil. Primul contine doua bacterii fixatoare de azot, care preiau azotul din atmosfera. Acest biofertilizator poate fi utilizat pentru culturile de grau, ovaz, orz, porumb, soia, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartofi, rosii si vinete, dar si pentru pasuni si fanete. Ioan Nani, directorul companiei: „Am efectuat verificari si testari atat la ferme din Iasi, cat si din Vaslui, dar am utilizat experimental produsele si in Insula Mare a Brailei. Toate testele au indicat rezultate excelente