Alegerea acordării Premiului Nobel pentru Literatură în acest an chinezului Mo Yan este o „catastrofă”, întrucât acest scriitor chinez „celebrează cenzura”, a declarat scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, într-un interviu pentru publicaţia suedeză Dagens Nyheter.
„Chinezii înşişi au spus că Mo Yan este un responsabil al unui eşalon similar unui minister”, a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul că Mo Yan este vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor din China, structură susţinută de guvernul de la Beijing. În opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în acest an, în timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se află în închisoare în China, este „o palmă pe obrazul celor care luptă pentru democraţie şi drepturile omului”. (Agerpres)
Născută în satul Niţchidorf din judeţul Timiş, pe 17 august 1953, Herta Müller a studiat filologia germană şi română şi a lucrat, pentru scurt timp, ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde a fost concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. Sub ameninţarea Securităţii, cu interdicţia de a publica volume în România, Herta Müller a fost obligată să emigreze în Germania de Vest, în 1987. Membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie, Herta Müller este autoarea mai multor romane şi a unor volume de poeme. Laureată a numeroase premii importante, Herta Müller a devenit, în 2009, a douăsprezecea femeie care primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.
Alegerea acordării Premiului Nobel pentru Literatură în acest an chinezului Mo Yan este o „catastrofă”, întrucât acest scriitor chinez „celebrează cenzura”, a declarat scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, într-un interviu pentru publicaţia suedeză Dagens Nyhete