“Profanare” sau “o acţiune necesară”? Rămăşiţele pământeşti ale liderului istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, vor fi exhumate marţi la Ramallah, în prezenţa judecătorilor francezi care încearcă, după opt ani de la decesul fostului preşedinte palestinian, să elucideze cauzele morţii sale.
Meniu complet
Această exhumare cu puternic caracter simbolic se face ecoul unor chestiuni extrem de sensibile din cadrul conducerii şi populaţiei palestiniene, comentează pentru France Presse o sursă diplomatică. Meniul este complet şi bogat: mister, teorii ale conspiraţiei, lupte pentru putere şi rivalităţi familiale.
Judecătorii francezi însărcinaţi cu ancheta vor asista la exhumarea rămăşiţelor pământeşti de la mausoleul aflat în incinta Muqaata, sediul Preşedinţiei Autorităţii Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania. La faţa locului vor fi prezenţi experţi elveţieni şi ruşi, la cererea autorităţilor palestiniene. “Suveranitatea palestiniană garantează securitatea anchetei”, a insistat sâmbătă preşedintele comisiei de anchetă palestiniene, Taoufiq Tiraoui.
Noi funeralii
Operaţiunea se va desfăşura la adăpost de privirile curioşilor, în spatele unor cortine din plastic albastru, care încercuiesc mausoleul unde au început încă de la jumătatea lunii excavările. La încheierea operaţiunii vor fi organizate noi funeralii oficiale. “Yasser Arafat va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii demne şi protocolare. Trebuie să îl respectăm pe cel care este un simbol pentru poporul palestinian şi pentru lumea întreagă”, a declarat Tiraoui.
Prelevările de ADN care se vor face cu această ocazie vor fi trimise mai multor laboratoare din ţările care participă la operaţiune.
Cauze necunoscute
Yasser Arafat a murit la vârsta de 75 de ani , la 11 noiembrie 2004, într-un spital militar din regiunea pariziană, unde a fost transf