Piața autohtonă de ciocolată este încă departe de țările occidentale și în acest caz, este de așteptat o creștere per capita. Mai exact, dacă un român mănâncă în medie 1,7 kilograme de ciocolată pe an, Elveția, care este lider european, consumă în fiecare an 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor.
O teorie a momentului spune că, pe fondul crizei, consumatorii vor începe să cumpere produse ieftine, în detrimentul celor scumpe. Fals – e replica Ioanei Suciu, director de marketing la Heidi România –, ciocolata fără zahăr și cea neagră (cu un conținut mai mare de cacao) au început, de exemplu, să câștige tot mai mult teren în fața ciocolatei tradiționale.
„Segmentul dark reprezintă în acest moment 16% din piaţa de ciocolată, in ultimul an înregistrând o creştere cu 2%, în detrimentul ciocolatei cu lapte. Ciocolata organică, deşi pe alte pieţe a devenit foarte căutatî, la noi consumatorii o privesc totuşi cu reticentă... poate datorită preţului extrem de ridicat”, confirmă tendința Ioana Suciu, care a observat că, în general, clienții sunt destul de fideli mărcilor și gustului cu care s-au obișnuit.
“Românii, datorită nivelului de trai scăzut, au fost oricum orientaţi către produse mai ieftine, dar consumatorii de produse premium nu renunţă la standardele lor. Iar faptul ca Heidi creşte cu 15% în fiecare an arată clar că segmentul premium de ciocolată nu este aneninţat de migrarea oamenilor către branduri mai ieftine”, explică directorul de marketing de la Heidi România.
Când vine vorba de preferinţe, românii mănâncă în special ciocolată cu lapte (în proporţie de 77%), iar raportul între ciocolata simplă, cu ingrediente şi cu creme este de 1/3 din piaţă, pentru fiecare categorie în parte.
Heidi România a încheiat 2011 cu o cifră de afaceri de circa 13,5 milioane de euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor Publice. @