Probabil că niciun alt serial sau producție TV nu a avut atâta impact asupra românilor precum „Dallas". La ora la care se transmitea serialul, timpul se oprea în loc, iar România se transforma asemenea orașelor-fantomă din Vestul Sălbatic.
„Dallasul" a fost transmis prima oară în România în 1979, însă românii au putut urmări atunci doar câteva sezoane, pentru că producția a fost interzisă de Ceaușescu. Acesta considera că filmul e un exemplu prost prost de capitalism și opulență pentru clasa muncitoare.
FOTO: Getty Images
Serialul a fost reluat, în întregime, în 1990, după Revoluție, la Televiziunea Română Liberă. Străzile erau pustii atunci când JR (Jere, cum a fost el „botezat" de o țară întreagă încă nedeprinsă cu democrația și cu pronunția în limba engleză) țesea noi întrigi în serial. La țară, duminica, oamenii își hrăneau animalele mai devreme ca să ajungă în fața televizorului alb-negru, pe care nu-l deschideau în timpul săptămânii, ca „să nu se consume tubul".
În Bucureștiul anului ‘90 nu mai erau cozi la benzină când se difuza serialul, doamnele își botezau pechinezele Pamela, iar ceaiul cu gheață nu mai era o ciudățenie americană. Într-o tranziție dificilă, România a a supraviețuit și prin „Dallas".
FOTO: Getty Images
„Toată lumea se uita la «Dallas»"
„«Dallas» a fost difuzat prima dată în România înainte de 1980, în ajun de 23 august 1979, sub titlul «Compania Petrolieră Ewing», că familia era una singură, alb-negru pentru că nu apăruse încă televiziunea color. A fost primit cu enorm entuziasm de publicul românesc, care sâmbăta seara nu mai ieșea din casă ca să-l vadă, nunțile ocoleau ora lui de difuzare, lumea visa să aibă piscine, femeile copiau moda și coafurile protagonistelor, se preluau numele personajelor care deveneau uneori și substantive comune sau soluții de alint pentru animăluțele