Politologul Alina Mungiu-Pippidi consideră că alegerile din 9 decembrie vor constitui un moment de răscruce pe scena politică din România. Traian Băsescu va avea de jucat două cărţi: strategia Lituania ori strategia Georgia. Pippidi susţine că suspendarea lui Traian Băsescu va surveni firesc, dacă nu va desemna un premier de la USL. Preşedintele va deveni pionul principal după 9 decembrie şi în funcţie de strategia lui se vor desfăşura ostilităţile în continuare.
R: Se vorbeşte de un gentelman agreement. Partidele nu şi-au numit contracandidaţi puternici pe aceleaşi colegii. De ce?
A. M. Este foarte urât. Exact acesta este genul de complicitate care anulează cu desăvârşire sensul alegerilor. Părerea mea este că din partea partidelor este un interes general ca votanţii să stea acasă.
R: ARD susţine că ar avea 75% oameni noi. De ce este acesta un criteriu?
A.M. Noutatea nu este un criteriu. Poţi să fi vechi şi integru sau poţi să fi nou şi corupt. Nu am idee de ce au adus ei noutatea în discuţie. Pe listele ARD am remarcat că sunt mai puţini oameni cu probleme penale dovedite. Mi se pare că numai domnul Trăşculescu. Au reuşit pe o parte să cureţe listele de cei care erau integral penali. Prima mea întrebare a fost de ce nu renunţă la cei care încă au probleme penale. Pentru că nu mai pot. În momentul în care listele au fost făcute, nu mai poţi schimba, mergi înainte.
R: Liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că partidul ar putea pierde accederea în Parlament. Cum vedeţi această ipoteză?
A.M. Prezenţa este concentrată. Totuşi, cred că electoratul maghiar este disciplinat. Chiar dacă au competiţie pentru prima oară, cred că maghiarii au învăţat că nu este bine să îţi divizezi votul. Doi la mână, UDMR este un partrid clientelar. Adică acesta este scopul lor. Ei trebuie să intre în toate structurile de putere p