Fondul Innova Capital devine acţionarul majoritar al unuia dintre cele mai puternice grupuri dezvoltate de la Cluj. Cei trei antreprenori locali care au fondat compania rămân în acţionariat. Tranzacţia a fost anunţată de ZIUA de CLUJ încă din martie.
Grupul EnergoBit, unul din liderii naţionali în materie de soluţii de electricitate, a încheiat oficial parteneriatul de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie care se numără de asemenea printre acţionarii unui alt important grup clujean: Banca Transilvania.
Nici "cotele" de companie preluate de noii parteneri ai EnergoBit şi nici valoarea tranzacţiei nu au fost făcute publice. Reprezentanţii grupului au transmis însă că tranzacţia se va realiza în mai multe etape şi că aceasta constă dintr-o combinaţie de investiţii în acţiuni şi creşteri de capital, care se va finaliza la sfârşitul trimestrului I din 2013, după obţinerea avizelor legale, Innova Capital devenind acţionar majoritar. Un alt pachet de acţiuni va fi preluat de BERD, dar cei trei vicepreşedinţi - fondatori - Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Péter Pál - îşi vor continua activitatea în cadrul grupului. Perimetrul tranzacţiei cuprinde ativităţile de bază, dar nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă. "Pentru noi este un moment important, în care trecem la un alt nivel, în altă "ligă". Pregătim investiţii proprii, vrem să ne lărgim sfera de activitate, vizăm pieţe din jurul României, din regiune, iar un astfel de parteneriat înseamnă că puterea firmei este de acum mult mai mare. Rămânem (cei trei vicepreşedinţi - n.red.) în continuare în companie, cu părţi însemnate", a precizat vicepreşedintele Peter Pal, fără să ofere detalii privind procentele care rămân în proprietatea clujenilor.
"EnergoBit este un grup