Decizia guvernului din Noua Zeelandă de a găzdui şi investi sume importante pentru producerea unei trilogii demne de Hollywood a stârnit controverse dar poate aduce şi un mare plus economic.
Primul ministrul al Noii Zeelande, John Key, şi- a pus viitorul politic în joc atunci când a pus la cale un uriaş experiment care nu reprezintă altceva decât o îmbinare între industria cinematografică şi proiectul de guvernare, scrie The New York Times.
Tărâmul fanteziei
Noua Zeelandă este o ţară cu o populaţie de 4,4 milioane de locuitori, un pic mai numeroasă decât cea a oraşului Los Angeles dar a devenit locul unde a fost filmată o trilogie extrem de costisitoare: "Hobbitul".
De altfel, scrie publicaţia americană, peste tot la Wellington, se simte efervescenţa stârnită de aşteptata premieră a primei părţi: "Hobbitul - o călătorie neaşteptată". La aeroport, o replică uriaşă a lui Gollum îi întâmpină pe turişti în timp ce standurile cu suveniruri sunt invadate de replici ale unor obiecte şi personaje din film.
Însuşi premierul se mândreşte cu o sabie din filmul "Stăpânul inelelor" dăruită de şeful de la Casa Albă, Barak Obama. De altfel, remarcă presa de peste ocean, pentru Key "conducerea unei ţări merge mână în mână cu realizarea unor pelicule grandioase".
Drumul către finalizarea acestrui proiect a fost unul, adeseori, anevoios. În urmă cu doi ani, când o dispută cu sindicatele a ameninţat să închidă proiectul cinematografic - punând astfel în pericol câteva mii de locuri de muncă şi un angajament cu Warner Brothers de jumătate de miliard de dolari - premierul Key a convins Parlamentul să modifice legislaţia naţională în domeniul muncii.
A fost o soluţie la limită chiar şi într-o ţară entuziastă în sprijinirea proiectelor cinematografice. În plus, guvernul a decis să ofere un sprijin de 99 milioane de doalri