Părinţii care au dat în judecată Ministerul Sănătăţii din cauza reacţiilor adverse ale vaccinului împotriva tuberculezei au tot dreptul la acest demers, situaţia produsului va fi analizată de o Comisie naţională şi internaţională, a declarat duminică secretarul de stat Alexandru Rafila.
El a precizat că o Comisie de experţi internaţionali va analiza, împreună cu specialiştii români, situaţia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reacţii adverse grave unui număr de 115 bebeluşi.
"Aş vrea să precizez faptul că, din păcate s-a creat panică în ceea ce priveşte vaccinarea, reacţiilor părinţilor sunt perfect justificate, iar Ministerul Sănătăţii a hotărât ca experţii români să se consulte cu experţi internaţionali în privinţa reacţiilor adverse grave. Fac menţiunea că toate vaccinurile utilizate în România au autorizaţie de punere pe piaţă din Uniunea Europeană", a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Alexandru Rafila.
El a spus că în cadrul campanie naţionale de imunizare împotriva tuberculozei au fost vaccinaţi cu produsul adus din Danemarca peste 200 de mii de copii, iar reacţiile adverse grave au fost constatate la 115 bebeluşi.
"Ponderea celor care au dezvoltat reacţii adverse grave după vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 1 la mie", a precizat Rafila.
Imunizarea contra tuberculozei a fost oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, 22 noiembrie, MS.
Ministerul a solicitat o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma v