Bacteriile găzduite de ombilicul uman alcătuiesc un adevărat ecosistem, a cărui biodiversitate este similară celei din pădurile tropicale, arată un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani.
După ce au analizat la microscop probe din ombilicurile a 500 de persoane, oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Ei au identificat nu mai puțin de 2.368 de specii diferite de microorganisme, dintre care 1.458 necunoscute până în prezent. Numai într-un singur ombilic au fost identificate 67 de specii de bacterii, potrivit dailymail.co.uk.
Cele mai frecvente au fost Stafilococul, Corynebacterium, Actinobacteria și diferiți bacili. Cercetătorii au comparat biodiversitatea din ombilicul unui om cu cea din din pădurile tropicale.
„Știm că fără acești microbi, sistemul nostru imunitar nu ar mai funcționa normal. De fapt, această colecție de microbi are o compoziție specifică, care formează un anumit ecosistem microbian, tocmai pentru a ajuta imunitatea. Această compoziție nu este influențată nici de vărstă, sex sau etnie. Ombilicul poate fi asemănat cu o pădure tropicală din acest punct de vedere, o idee cu adevărat spectaculoasă”, spune autorul studiului, profesorul Rob Dunn.