Povestea unei domnișoare din Anglia care a introdus “fotbaliste” în dicţionar, acum 118 ani. Domnişoara Honeyball a creat, la 1894, întîia trupă de fotbal feminin din istorie, dînd un anunţ la ziar. “British Ladies FC” ajunsese să aibă şi 10.000 de spectatori pe meci!
De două ore aşteaptă în frig. Antrenamentul băieţilor de la Tottenham s-a isprăvit. E momentul să atace. J.W.Julian, “halful” celor de la Hotspur, e la două mingi de ea. “Mister, Nettie îmi zice. Reprezint o echipă nouă, tînără. Ele m-au rugat să vorbesc cu dumneavoastră, să ne ajutaţi, să ne fiţi antrenor. Două-trei scheme, ceva mişcare”. Mustăciosul se uită la ea, pare interesat. Are o singură nelămurire. “Cred că aţi greşit niţeluş cu pronunţia. Corect e «ei m-au rugat», nu «ele», nu?”. “Păi, aici doream să ajungem. Vorbim despre o echipă de doamne!”. “O echipă de ceeee?”
Aici începe povestea primei echipe de fotbal feminin din lume. A lui Nettie, fata care i-a pus bazele, porneşte la drum în 1874, într-o suburbie londoneză. O epocă în care soţiile începeau să primească drepturi după căsnicie. Să voteze, să participe la viaţa publică. La 7 ani, în urma unui accident, îşi pierduse ochiul stîng. Acum trăia cu unul de sticlă…
Jocul numărul unu: Nord vs Sud
A dat un anunţ în ziar. A primit 30 de adeziuni şi vreo 20 de scrisori de susţinere. Au făcut rost de preşedinte, Florence Dixie, puiul Marchizului de Queensbury, precum şi de team manager şi purtător de cuvînt, în persoana lui Alfred H. Smith. Ofiţer de presă în 1894!
23 martie 1895 e data de naştere a fotbalului feminin. British Ladies Football Club. Aşa şi-au zis. N-aveau adversare, aşa că s-au împărţit în fetele din nordul şi fetele din sudul Londrei. Primele evoluau în roşu, celelalte, în albastru. O luăm de jos în sus. Ghete bărbăteşti, cu crampoane. Apărători făcute din beţişoare de bambus, legate cu sfoară. Panta