3. Pe plan extern, si Bush si Basescu si-au castigat aceeasi reputatie negativa, prin faptul ca ambii au adus prejudicii grave de imagine tarilor lor. Perceptia internationala a administratiei neoconservatoare Bush jr. s-a inrautatit considerabil dupa invadarea Irakului, influenta SUA a intrat in declin chiar si printre aliatii lor traditionali. Antiamericanismul a luat proportii necunoscute in trecut, si-a aflat originea, in cea mai mare masura, in politica neinspirata a presedintelui in Irak si s-a manifestat din Marea Britanie, Polonia si Romania, pana in lumea musulmana si tarile Americii Latine; din Asia Centrala, Pakistan si Indonezia, si pana in Coreea de Sud.
Din anul 2003 si pana in 2008, procentul europenilor occidentali care au dorit ca Statele Unite sa conduca destinele lumii a scazut dramatic, de la 64% aproape de 20 %, la fel increderea in Bush s-a diminuat cu zeci de procente. Majoritatea publicului, din intreaga lume, a crezut ca administratia Bush jr. a actionat numai pentru interesele sale, ignorandu-le pe ale aliatilor euroatlantici, ceea ce a amplificat opozitia generala fata de unilateralismul SUA in afacerile internationale. Tratamentul prizonierilor islamici la Bagdad si la Guantanamo a provocat pretutindeni o reactie atat de negativa, incat fostul consilier pentru Securitatea Nationala, Zbigniew Brzezinski, a apreciat ca simbolul Americii nu mai este Statuia Libertatii, ci temnita de maxima securitate de la baza militara americana din Cuba. Totodata, sprijinul public pentru NATO s-a diminuat, in paralel cu intrarea Americii intr-un con de umbra, precum si cu transformarea treptata a organizatiei dintr-una militara, intr-una de control politic, paza, interventie si securitate.
Cu Basescu lucrurile au stat exact la fel. Anuntul facut la inaugurare, ca axa Washington – Bucuresti va fi vectorul exclusiv al politicii externe a Roman