Lupta contra corupţiei în Balcani a marcat un punct fără precedent odată cu condamnarea, marţi, a fostului prim-ministru croat Ivo Sanader la zece ani de închisoare, dar acest “cancer” care roade ţările din fosta Iugoslavie, care aspiră toate la aderarea la Uniunea Europeană, este departe de a fi vindecat, comentează duminică AFP.
Lupta contra corupţiei în Balcani cu siguranţă nu este posibilă fără un sistem juridic independent, a afirmat analistul politic Saşa Popov, într-o declaraţie pentru agenţia citată. Corupţia generalizată afectează toate straturile societăţii. Potrivit unui raport ONU lansat în 2012, aceasta “este o parte a vieţii de zi cu zi” în regiune. O persoană din şase se confruntă în mod direct sau indirect cu corupţia atunci când intră în contact cu un funcţionar public, potrivit raportului. Şi, conform ultimului clasament al Transparency International privind corupţia, nicio ţară din Balcanii de Vest nu depăşeşte nivelul 4 pe o scară de la 0 la 10, în care 10 semnifică “foarte curată”, iar 0 - “foarte coruptă”.
Lika Nedeljkovic, o sârboaică sexagenară, se pregăteşte să-şi facă controlul medical lunar. Ea nu uită niciodată să ofere ciocolată sau cafea medicului ei. “A devenit un automatism”, spune femeia, care a supravieţuit unui cancer. Deşi nimeni nu i-a cerut în mod direct cadouri sau mită, dna Nedeljkovic ştie de mult timp că o cutie de bomboane sau un parfum îi vor asigura mai multă atenţie, dacă nu îngrijire, în sistemul medical public sârb.
În Balcani, care suferă încă de sechelele războaielor din anii 1990, acuzaţiile de corupţie la adresa oamenilor politici sunt numeroase. Sanader este primul înalt responsabil care a fost condamnat pentru asemenea fapte.
“Sper că acest verdict va avea un impact pozitiv asupra moralităţii politicienilor noştri”, a declarat analistul politic Zarko Puhovski. În afară de Sanader, conda