Medicii dentişti îşi pot deschide cabinete mobile în zonele izolate. În contextul în care numărul de intervenţii stomatologice a scăzut drastic în ultimele decenii, Ministerul Sănătăţii va da posibilitatea medicilor dentişti de a avea cabinete mobile.
În acest fel, se va asigura cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în judeţul Arad şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală.
Cabinetele trebuie însă să îndeplinească următoarele condiţii: un spaţiu alocat pentru fiecare unitate de lucru de minimum nouă metri pătraţi, respectiv şase metri pătraţi pentru cabinetul mobil de medicină dentară; o încăpere special destinată pentru supravegherea postintervenţie, dotată cu paturi de supraveghere; vestiar pentru personalul sanitar din cabinetele medicale; un grup sanitar pentru pacienţi, separat de cel destinat personalului sanitar; asigurarea accesului în incinta cabinetelor pentru persoanele cu handicap motor.
Deşi numărul de medici dentişti din Arad are o tendinţă crescătoare distribuţia activităţii acestora este neuniformă, existând o activitate crescută în mediul urban în raport cu mediul rural. Populaţia din zonele rurale precum şi cea din ariile administrativ-teritoriale defavorizate nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale.
În judeţul Arad, pentru anul 2012 s-au contractat servicii medicale de medicină dentară cu 140 de furnizori. Serviciile medicale de medicină dentară sunt asigurate pe întreg judeţul de 87 de furnizori în municipiul Arad, 24 în centrele urbane si 29 în centrele rurale ale judeţului Arad. În aceste cabinete lucrează 151 de medici de medicina dentară.
„În primele opt luni ale