Tariful pentru gazele naturale ar trebui liberalizat în 60 de zile, la valoarea de piaţă de 400 de dolari/1.000 metri cubi, iar statul să sprijine consumatorii ca urmare a creşterii preţurilor, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
„AOAR susţine liberalizarea completă în termen de 60 de zile a preţului gazelor naturale, perioadă în care acesta se va stabiliza la un nivel dat de raportul cerere/ofertă. Liberalizarea preţului se va face prin adăugarea unei redevenţe care să aducă preţul de piaţă de la 160 dolari/1.000 metri cubi la, de exemplu, la 400 de dolari/1.000 metri cubi. Redevenţele se fac venit la buget, fiind încasate de la distribuitorii de gaze, care vor factura consumul de gaze la preţul final rezultat, atât populaţiei cât şi companiilor“, se arată în comunicatul transmis de AOAR, citat de Mediafax.
Potrivit AOAR, statul ar trebui să acorde consumatorilor casnici vouchere valorice prin care aceştia să-şi acopere diferenţa de preţ de la 160 de dolari/1.000 metri cubi la 400 de dolari/ 1.000 metri cubi.
În cazul companiilor care au cheltuieli suplimentare cu achiziţia gazelor, statul ar trebui să aibă în vedere compensarea tarifelor ridicate în funcţie de programele de creştere a eficienţei energetice pe care le vor desfăşura firmele şi de volumul de investiţii asumate.
„AOAR apreciază că aplicarea procedurii propuse elimină «coşurile» de preţ practicate azi pe piaţa de gaze din România, elimină deciziile discutabile ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind preţul reglementat şi toate aranjamentele individuale netransparente“, este precizat în comunicat.
Guvernul a stabilit cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europerană un calendar de liberalizare a preţului gazelor, prin renunţarea treptată la tarifele reglementate, proces care se va finaliza î