Finalul de an îi găseşte pe bancheri într-o goană disperată pentru păstrarea profiturilor.
După ce au înrobit populaţia cu credite în ale căror contracte apăreau numeroase clauze abuzive, scrise cu litere mici pentru a nu fi lesne observate de românul dornic să primească un puhoi de bani pe care să-i spargă, în general, pe nimicuri, acum, în condiţiile îngheţării creditării, bancherii nu mai ştiu cum să-şi readucă pe plus bilanţurile contabile. Astfel, ei au ticluit un proiect de lege în care solicită modificarea legislaţiei ce permite judecătorilor să ordone eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele băncilor, odată ce acestea sunt descoperite. Ei susţin că, dacă aceste clauze ar fi eliminate, ar putea genera pierderi de 600 de milioane de euro anual în sistemul bancar. Adică, după scandalul clauzelor abuzive de acum doi ani, mai sunt altele prin care băncile ne fură în fiecare an 600 de milioane de euro. Potrivit bancherilor, autorităţile statului nu ar trebui să mişte niciun deget deoarece clientul, obtuz în ale economiei, a semnat cu ochii închişi contractul de creditare.
Păi, e corect domnilor bancheri?
Eu cred că nu. Potrivit raţionamentului dumneavoastră şi spărgătorii de bănci ar trebui să rămână nepedepsiţi. Şi ei beneficiază de gafele din sistemele dumneavoastră de pază şi deci vinovaţi aţi fi dumneavoastră şi angajaţii dumneavoastră şi în niciun caz tâlharul. Dar, bunul simţ şi principiile unei societăţi moderne ne forţează să pedepsim orice derapare de la normalitate, fie jaf, fie înşelăciune inteligent ticluită în birourile unei bănci. Măcar atunci când este descoperită.
Pot să înţeleg că a venit criza, că v-a afectat, dar, sincer mai mult ne-a afectat pe noi cei care muncim în economia reală, care nu putem să creştem comisioanele aşa cum „vrea muşchii noştri” şi care am acceptat restructurări de activităţi, diminuări