Un nou scandal menit să sublinieze greşeala închiderii secţiilor producătoare de vaccinuri ale Institutului Cantacuzino are în centru vaccinurile antituberculoase. După ce acestea nu au mai fost produse la Institutul Cantacuzino, au fost importate din Danemarca. Deşi sunt mai scumpe, în cazul vaccinurilor daneze au existat şi o serie de raportări legate de efecte secundare, inexistente în cazul vaccinurilor româneşti.
Efecte adverse de import
Oficiali din Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale au făcut public zilele trecute că pentru vaccinul BCG (antituberculos) folosit în prezent, importat din Danemarca, anul acesta au existat raportări de reacţii adverse. Patru au fost făcute chiar de către firma daneză şi raportate direct în baza de date europeană EudraVigilance, iar celelalte au fost raportări spontane primite de A.N.M.D.M. de la medici pediatri, validate de Agenţie şi retransmise în EudraVigilance. “Este vorba în principal de umflarea ganglionilor limfatici, generată de vaccin, cu recuperare ulterioară”, au mai spus aceleaşi surse.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a admis că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate peste o sută astfel de cazuri, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii : “O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc”. Până la finalizarea acestor analize, Ministerul Sănătăţii a dispus stoparea vaccinării.
România a cumpărat aproape 600.000 de doze de vaccin
Ministerul Sănătăţii a cumpărat 5